Adam van Noort

Adam van Noort

16-03-1993

Haarlem, Nederland

Het begon allemaal in 2005 toen ik, gewapend met de compact-camera van mijn zus, afreisde naar Monte Carlo, waar ik werd overdonderd door het fantastische aanbod van sportwagens dat daar door de straten toerde. Mijn interesse in exclusieve auto’s en mijn passie voor fotografie brachten mij naar grote steden als Parijs, Londen, Monaco, Genève, Düsseldorf en Amsterdam. Via Autogespot ging ik aan de slag als freelance auto-fotograaf. En vervolgens besloot ik een duik te nemen in de wereld van freelance fotografie. Sindsdien heb ik nooit meer achteromgekeken…

 

Na een tijd kreeg ik, naast auto’s, ook interesse in de andere aspecten van fotografie. Architectuur, steden, natuur, mensen en landschappen, allemaal nieuwe mogelijkheden, waarvoor metropolen over de hele wereld het toneel werden. Door het zwerven door de straten van Parijs veranderde mijn visie over beeldtaal. De auto’s raakten op de achtergrond en mijn oog en de camera richtten zich op scènes uit het dagelijks leven. Mensen werden proefpersonen in mijn foto’s en de architectuur en het openbaar vervoer werden steeds interessanter. Deze nieuwe manier van kijken naar de dingen resulteerde in prachtige beelden en een mijn passie was geboren. Overal waar ik ging, ging mjn camera mee en fotografeerde ik de wereld in mijn eigen stijl. Timing, belichting en het gebruik van kleur of zwart-wit bepaalden de primaire sfeer van mijn werk.

 

Na een paar jaar mijn hart gevolgd te hebben werd het me duidelijk dat ik mijn fotografie naar een nog hoger niveau wilde tillen. De beste manier daarvoor was toelating tot de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na de studie ‘Bachelor of Arts Photography’ lag de weg naar de top van de industrie open, met nieuwe mogelijkheden om te ontdekken en te bewonderen. De academie heeft me geleerd om anders naar fotografie te kijken. Met deze professionelere visie en het gebruik van verschillende technieken ontdekte ik nieuwe mogelijkheden om me binnen de fotografie te uiten. 

 

Dit resulteerde in een nieuwe en deskundige benadering van mijn werk. Ik gebruikte nieuwe inzichten om de wereld te laten zien. In combinatie met mijn belangstelling voor vormen en een minimalistische stijl resulteerde dat in meer abstracte foto’s. 

 

Na de academie richtte ik me ook op de commerciële kant van de fotografie. Er ontstond een tweedeling in vrij en toegepast werk. Aan de ene kant mijn foto’s die ik graag maak in grote steden over de hele wereld en aan de andere kant het werk dat voortvloeit uit series van opdrachtgevers. Bedrijfsfotografie, productfotografie, woningfotografie, portretfotografie, evenementen, autofotografie en foodfotografie bijvoorbeeld, maar ik ben leergierig en als gepassioneerd fotograaf ga ik bijna niets uit de weg.