food-photography-broodje-zalm-bleecker-coffee-and-more

Food Photography

Het is misschien wel één van de meest gefotografeerde onderwerpen van de laatste tijd, eten. Bijna geen één gerecht wordt in een restaurant of café genuttigd zonder dat er met de smartphone een foto van gemaakt wordt. Heel leuk voor op social media of om via WhatsApp je vrienden jaloers te maken, maar een echt mooie foto maken van eten is nog zo simpel niet. Hieronder wat tips voor het verbeteren van je Food Photography.

food-photography-taart-fotograferen-tips

Bij grote voedselgiganten blijft er tijdens het fotograferen weinig over van het echte voedsel. Daar wordt namelijk meer verf  en andere spullen gebruikt in plaats van echt eten. De grill strepen op een hamburger echt op de grill maken? Nee dat is veelte echt, die worden er gewoon opgeverfd. Je kan er in veel gevallen van uit gaan dat wat je afgebeeld ziet onwijs giftig kan zijn om te eten. Maar gelukkig is dit niet noodzakelijk om een mooie foto te maken van een gerecht.

chocolade-fotograferen-tips-food-photography

Wat heb je dat wel nodig? Een goede belichting creëren is echt een must bij het maken van goede food photography. Situaties die je echt onmiddellijk moet mijden zijn tl licht, gloeilampen, en eigenlijk alle situaties zonder extra licht en binnen. Daglicht daarentegen is wel een enorm fijn licht om eten mee te fotograferen. Een simpele setup met een reflectiescherm en een raam kan al voor prachtige plaatjes zorgen. Doordat het een mooi zacht licht geeft wordt het gerecht gebalanceerd uitgelicht. Een professionelere optie is om gebruik te maken van een grote softbox hiermee kan je namelijk het licht helemaal zelf sturen.

eten-fotograferen-natuurijk-licht

Bij het nemen van de foto moet je er goed opletten dat je foto eerder wat overbelicht is dan onderbelicht. Donker en kleurloos zijn namelijk de vijand van food photography. Je wilt een lekkere heldere foto waarvan je zin krijgt om het direct op te eten. Het gebruikt van scherpte diepte is ook erg belangrijk van het fotograferen van eten. Zit er een gigantisch mooi detail op het bord? Kies dan eerder voor een f2.8 of f4 om deze er echt uit te laten springen.

food-photography-broodje-zalm

Kleurentemperatuur is wellicht wel het aller belangrijkste bij food photography wat je goed moet zien te krijgen. Gelukkig met de huidige opties zoals RAW is het mogelijk deze achteraf aan te passen. Je wilt namelijk dat je de juiste kleuren naar voren krijgt van je gerecht. Pas bijvoorbeeld op dat je eten niet te blauw of juist te geel uitslaat en dit onnatuurlijk overkomt. Kijk of je een grijs kaart kan gebruiken of zorg ervoor dat je in één foto een echt wit punt selecteert. Een goede scherpte is ook belangrijk om alle verschillende ingrediënten op het bord naar voren te laten komen.

food-photography-yoghurt-vers-fruit-granola

Qua styling is het natuurlijk van uiterst belang dat het gerecht mooi uitkomt op het bord en dat de bereiding ervan precies zo is zoals je hem op de foto wilt hebben. Denk ook na over een juist achtergrond en hoe je die kan gebruiken om nog meer sfeer mee te geven aan de foto. Een handige tip om in je achterhoofd te houden is om lichtere kleuren en achtergronden te gebruiken bij gezondere en meer zomerse gerechten zoals salades en vis. Bij gerechten die je eerder in de winter zou eten of  qua kleur meer richting vlees gaan is het mooi om met wat donkerdere achtergronden te werken. Het zelfde als met wijn drinken, wit en rood passen ook beter bij verschillende gerechten.

spare-ribs-food-photography