new-york-fotografie-skyline-architectuur

New York Fotografie

Als er één stad geschikt is om te fotograferen is het de grootste stad van Amerika, New York, wel. Letterlijk op elke hoek gebeurd er wel wat of lopen er mensen door het prachtige stadslandschap. De lang gestrekte avenues, de ‘grid’ layout en de torenhoge gebouwen zijn een fantastisch decor om met je camera door heen te dwalen. Niet alleen de hypermoderne kant van de stad is interessant, ook juist de buitenwijken zoals Williamsburg, Brooklyn, Queens, Harlem en Bushwick zitten verborgen met vele unieke locaties en personen. Tijdens mijn verblijf in oktober 2015 heb ik elke uithoek van New York gezien en vastgelegd met mijn camera en in deze blog ga ik jou overtuigen waarom jij als fotograaf hier zeker een keer geweest moet zijn.

new-york-fotografie-skyline-architectuur

new-york-fotografie-skyline-nacht

new-york-fotografie-architectuur

new-york-fotografie-nacht-acrchitectuur

Om te beginnen kennen we allemaal het bekende beelden van één van de grootste steden van de wereld. De enorme wolkenkrabbers die zich soms letterlijk in de wolken bevinden en de vele unieke bezienswaardigheden die de stad kent. Tijdens je verblijf zijn deze onvermijdelijk en ook echt een must om te fotograferen. Het zullen wellicht niet de meest originele foto’s zijn die er te maken zijn, maar wel een extra uitdaging om hier je eigen draai aan te geven en zeg nou eerlijk het is ook gewoon mooi om te zien. Een leuke variatie is om in de nacht of het donker erop uit te gaan. Houdt er wel rekening mee dat het helaas verboden is om een statief mee omhoog te nemen in gebouwen zoals het World Trade Center, Empire State Building en Top Of The Rock. Gelukkig zijn er wel plekken te vinden waarop je de camera goed stil kan leggen.  Eén van de mooiste uitkijken over Lower Manhattan heb je vanaf de kant van Brooklyn. Hier ligt Dumbo of ook wel Brooklyn Bridge Park genoemd. Even de Brooklyn Bridge oversteken en fotograferen maar.

new-york-fotografie-straten

new-york-fotografie-lower-east-side

new-york-fotografie-5th-avenue

Eigenlijk is het wel stellen dat het bijna niet uitmaakt waar je je bevindt in Manhattan, elke doorkijk is bijna wel de moeite waard te fotografen. Doordat alles heel symmetrisch is, werkt het heel goed om bij de doorkijken een gecentreerd standpunt te kiezen. Op een zonnige dag werken de gebouwen en de zon heel uniek samen doordat het lichtval vaak onderbroken wordt door de hoge torens. Dit geeft de leuke mogelijkheid mensen zowat tegen een zwarte achtergrond in het licht te laten lopen. Kijk dus goed en speel met het lichtinval. Sowieso is het fotograferen van mensen in New York een genot op zich. Er lopen namelijk zoveel mensen rond dat het één groot decor is waarbij je de interessante eruit kunt pikken. Wat ook erg helpt is dat de mensen over het algemeen heel druk zijn met van alles en nog wat. En dat werkt goed om zo onopvallend mogelijk de mensen te fotograferen. Stel je verdekt op of doe net alsof je de tourist aan het uithangen bent en dit levert unieke beelden op.

new-york-fotografie-straatfotografie

new-york-fotografie-straatfotografie-straat

new-york-fotografie-straatfotografie-man-verkoper

new-york-fotografie-portret

new-york-fotografie-politie

new-york-fotografie-harlem-straatfotografie

new-york-fotografie-harlem

Wat New York ook zo leuk maakt zijn eigenlijk de wat meer onbekende delen van de stad. De buitenwijken die vroeger nog gezien werden als erg gevaarlijk werden als snel een van mijn favorieten. Je kan hier namelijk een sfeer vinden waar het lijkt aslof de tijd heeft stil gestaan. Brooklyn, Queens en Harlem kunnen zo dienen als decor uit de jaren 70 of 90. Hier vind je ook het echte leven aan de rand van de stad, even weg van alle rijkdom. Heel karakteristiek is de metrolijn die je van Manhattan richting Williamsburg en verder brengt. Onwijs grote metalen constructies zorgen ervoor dat je niet onder, maar boven de grond door New York reist. En dat is onwijs leuk en fotogeniek. De oude metro’s brengen je naar de prachtige en rauwe stukjes van deze arbeiderswijken.

new-york-fotografie-bushwick

new-york-fotografie-subway

new-york-fotografie-williamsburg-brug

Kortom er is voor iedereen wat wils, hou je meer van modern architectuur is zeker Lower Manhattan en Midtown de perfectie locatie. Hou je meer van rauwe en nostalgische locaties zijn de buitenwijken zeker het bezoeken waard. Maar zeker is te zeggen dat een bezoek als fotograaf aan New York echt een must is. Als je hier niet geïnspireerd wordt zal het snel niet ergens anders gebeuren. En dan nog even niet vergeten dat er ook nog tal van musea en andere leuke dingen te doen zijn.

Bekijk hier mijn verschillende series: ChinatownBrooklynConey IslandHarlem en Subway